Raffaello
Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia :) Najlepsze na drugi dzień!
Składniki:
- 3 szkl mleka
- 3 łyżki kopiaste mąki pszennej
- 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
- 3 szt żółtka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 szkl cukru
- 2 szkl kokosu
- 250 g margaryny
- 2 paczki herbatników lub krakersów :)
Przygotowanie:
W pół szklance mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko z żółtkami i mąkami. Masę do momentu aż się zagotuje cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, gorący budyń nakryć folią spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, pierwszą część kremu, drugą warstwę herbatników, drugą część kremu, herbatniki i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce.
W pół szklance mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko z żółtkami i mąkami. Masę do momentu aż się zagotuje cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, gorący budyń nakryć folią spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, pierwszą część kremu, drugą warstwę herbatników, drugą część kremu, herbatniki i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce.
Oj zjadłabym, zjadła :)
OdpowiedzUsuń