sobota, 22 listopada 2014

Tarta z truskawkami i mascarpone

Tarta z truskawkami i mascarpone



Składniki : 

na tartę o średnicy 25 cm
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki esencji waniliowej.
Masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 2-4 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • 300-500 g truskawek
  • 50 g czekolady

Przygotowanie :

  1. Mąkę, cukier puder, roztopione masło, jajko oraz wanilie dodajemy do miski i miksujemy aż składniki się połączą. (ciasto można też zagnieść ręcznie na stolnicy lub w misce)
  2. Lepimy kulkę z ciasta i wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika lub na 30 minut do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy ( staramy się nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki ).
  3. Ciastem wkładamy dno i boki formy po samą górę. Brzegi powinny być dosyć cienkie, by po upieczeniu były bardzo kruche. Odcinamy nadmiar ciasta wystający z blachy.
  4. Blaszkę wkładamy na kwadrans do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piec do 200 stopni C z termoobiegiem i przygotowujemy krem.
  5. Po wyjęciu z lodówki spód tarty gęsto dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą lub grochem.
  6. Pieczemy przez 15 minut , następnie zdejmujemy papier i obciążenie. Pieczemy ciasto przez kolejne 5-10 minut aż się całe zrumieni . Studzimy.
  7. Rozsmarowujemy cienką warstwę czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (lub dowolnej marmolady), by ciasto nie przemokło od kremu.

Krem :

  1. W mikserze ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo 3 łyżki cukru pudru oraz ekstrakt z wanilii. Na koniec dodajemy powoli ser mascarpone. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Schłodzony krem nakładamy na ciasto.
  3. Umyte owoce układamy na masie. Podajemy schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz