Tarta z truskawkami i mascarpone
Składniki :
na tartę o średnicy 25 cm
Ciasto:
Masa:
Przygotowanie :
- Mąkę, cukier puder, roztopione masło, jajko oraz wanilie dodajemy do miski i miksujemy aż składniki się połączą. (ciasto można też zagnieść ręcznie na stolnicy lub w misce)
- Lepimy kulkę z ciasta i wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika lub na 30 minut do lodówki. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy ( staramy się nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki ).
- Ciastem wkładamy dno i boki formy po samą górę. Brzegi powinny być dosyć cienkie, by po upieczeniu były bardzo kruche. Odcinamy nadmiar ciasta wystający z blachy.
- Blaszkę wkładamy na kwadrans do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piec do 200 stopni C z termoobiegiem i przygotowujemy krem.
- Po wyjęciu z lodówki spód tarty gęsto dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą lub grochem.
- Pieczemy przez 15 minut , następnie zdejmujemy papier i obciążenie. Pieczemy ciasto przez kolejne 5-10 minut aż się całe zrumieni . Studzimy.
- Rozsmarowujemy cienką warstwę czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (lub dowolnej marmolady), by ciasto nie przemokło od kremu.
Krem :
- W mikserze ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo 3 łyżki cukru pudru oraz ekstrakt z wanilii. Na koniec dodajemy powoli ser mascarpone. Całość dokładnie mieszamy.
- Schłodzony krem nakładamy na ciasto.
- Umyte owoce układamy na masie. Podajemy schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz