sobota, 22 listopada 2014

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy


Składniki : 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy
Masa : 
  • 1 kg tłustego białego sera
  • 7 jajek
  •  1 szklanka cukru
  • 2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Przygotowanie : 
  1. Margarynę z cukrem pudrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, wciąż ucierając. Wsypujemy przesianą mąkę ( oba rodzaje ) i proszek do pieczenia, mieszamy, aż składniki się połączą. Ciastem wylepiamy spód tortownicy.
  2. Biały ser mielemy w maszynce. Ucieramy mikserem z 1/2 cukru, dodajemy po 1 żółtku, nadal miksując. Na końcu wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy.
  3. Schłodzone białka ubijamy mikserem na sztywną pianę ( aby łatwiej się ubiły, możemy dodać szczyptę soli ). Dodajemy pozostały cukier, ubijamy jeszcze kilka minut. Śmietankę również ubijamy na sztywno.
  4. Do masy serowej dodajemy pianę z białek i bitą śmietanę, całość delikatnie mieszamy . Następnie masę wylewamy na ciasto, wyrównujemy wierzch.
  5. Sernik pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni ( jeżeli wierzch mocno się zrumieni, po 50 minutach przykrywamy go folią aluminiową ). Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy przez sitko cukrem pudrem :)

2 komentarze: