Puszysty sernik śmietankowy
Składniki :
Masa :
Przygotowanie :
- Margarynę z cukrem pudrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, wciąż ucierając. Wsypujemy przesianą mąkę ( oba rodzaje ) i proszek do pieczenia, mieszamy, aż składniki się połączą. Ciastem wylepiamy spód tortownicy.
- Biały ser mielemy w maszynce. Ucieramy mikserem z 1/2 cukru, dodajemy po 1 żółtku, nadal miksując. Na końcu wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy.
- Schłodzone białka ubijamy mikserem na sztywną pianę ( aby łatwiej się ubiły, możemy dodać szczyptę soli ). Dodajemy pozostały cukier, ubijamy jeszcze kilka minut. Śmietankę również ubijamy na sztywno.
- Do masy serowej dodajemy pianę z białek i bitą śmietanę, całość delikatnie mieszamy . Następnie masę wylewamy na ciasto, wyrównujemy wierzch.
- Sernik pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni ( jeżeli wierzch mocno się zrumieni, po 50 minutach przykrywamy go folią aluminiową ). Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy przez sitko cukrem pudrem
Wygląda wspaniale! Jak chmurka! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń