niedziela, 23 listopada 2014

Tagliatelle z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowo-brokułowym. ;)

Tagliatelle z szynką i pieczarkami w sosie śmietanowo-brokułowym. ;)


Składniki :
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 200 g szynki w plastrach
  • 250 g pieczarek
  • 1 świeży brokuł (lub paczka mrożonego)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l śmietany 30%
  • natka pietruszki
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • sól
Przygotowanie :
  1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  2. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i zeszklij na oleju w woku lub na dużej patelni. Szynkę pokrój w paski, a pieczarki w półplasterki. Dodaj do cebuli, dopraw pieprzem oraz solą i podduś.
  3. Wlej śmietanę, dodaj brokuł i dopraw ziołami. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie brokuł się rozpadnie.
  4. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  5. Gotowy sos podawaj z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz