poniedziałek, 24 listopada 2014

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki 

Tort szwarcwaldzki to przebój, znany łasuchom na całym świecie. Ty też możesz go przyrządzić , bo to nietrudne :)



Składniki : 
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
  • masło 150 g
  • cukier 200 g
  • gorzka czekolada 150 g
  • jajka 6 szt.
  • mąka 140 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
PONCZ DO BISZKOPTU :
  • kompot wiśniowy 100 ml
  • wiśniówka lub likier wiśniowy 50 ml
  • sok z połowy cytryny
MASA WIŚNIOWA:
  • wiśnie mrożone 800 g
  • kompot z wiśni 150 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • kisiel wiśniowy lub truskawkowy- 1 opakowanie
  • wiśniówka lub likier wiśniowy 50 ml
DODATKOWO :
  • śmietana 30 % – 750 ml
  • cukier puder -4 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
DO DEKORACJI :
  • wiśnie kandyzowane lub mrożone
  • starta czekolada 50 g
Przygotowanie : 
  1. Czekoladę podziel no kostki i roztop w kąpieli wodnej (szklaną miskę postaw na garnku z lekko wrzącą wodą, roztapiaj powoli, bez mieszania). Masło roztop w osobnym garnku , tak by pozostały grudki.
  2. Oddziel żółtka od białek. Czekoladę zmiksuj z masłem i żółtkami. Powoli wsypuj cukier i mieszaj łopatką. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Umyj końcówkę miksera i ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Pianę połącz z masą czekoladową i całość delikatnie wymieszaj.
  3. Tortownicę o śr.21 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do formy masę wyrównaj szpatułką i wstaw na 40 minut do ciepłego piekarnika ustawionego na temperaturę 175 st. C
  4. W rondelku zagotuj kompot, cukier, kisiel i wiśniówkę. Dodaj wiśnie wraz z sokiem i odstaw do wystygnięcia. Wszystkie składniki  ponczu wymieszaj.
  5. Biszkopt ostudź na kratce, po czym zetnij górkę i przekrój na trzy równe krążki. Zimną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i żelatynę.
  6. Na paterze połóż 1 część ciasta i nasącz ją 1/3 ponczu. Na ciasto wyłóż połowę masy wiśniowej i porcję bitej śmietany (zostaw trochę do wykończenia tortu). Przykryj kolejnym nasączonym blatem, nałóż resztę masy wiśniowej i drugą część śmietany. Przykryj ostatnim blatem, lekko dociśnij i nasącz. Wierzch posyp wiórkami czekolady. Łyżeczką nałóż małe porcje bitej śmietany, na niej po wisience. Tort schładzaj kilka godzin w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz