Orkiszowa szarlotka z rabarbarem i pianką :)
Składniki na ciasto :
- 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
- 4 żółtka (białka odłożyć, będą potrzebne później)
- 200 g masła, zimnego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, posiekać, następnie szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3. Owinąć je folią, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Nadzienie rabarbarowo – jabłkowe:
700 g rabarbaru
400 g kwaśnych jabłek
1/2 – 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
1 łyżka bułki tartej
4 białka
pół szklanki cukru pudru
- Rabarbar obrać, pokroić na grubsze plastry, wrzucić do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem, dodać przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować, jak konfiturę, bez przykrycia – by odparowała większość wody (gotowałam około 20 minut). Oprószyć mąką ziemniaczaną (najlepiej przez sitko, by nie zrobiły się grudki), wymieszać. Zdjąć z palnika, przestudzić.
- Podczas gdy rabarbar się gotuje obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą z rabarbaru.
- Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć 2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno i boki formy (boki do wysokości około 3 cm). Spód oprószyć bułką tartą. Następnie na spód wyłożyć masę rabarbarowo – jabłkową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na masę owocową, na górę zetrzeć na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
- Piec w temperaturze 190°C przez około 60 minut. Piana potrafi urosnąć bardzo wysoko, nad foremkę, a potem opaść. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić, wystudzić ciasto.
- Podawać oprószone pudrem i/lub z bitą śmietaną.
Rabarbar! Moja miłość! Ależ mam teraz ochotę na takie cudo!!
OdpowiedzUsuń