Bułeczki śniadaniowe
Składniki :
Przygotowanie :
W garnuszku rozpuszczamy masełko i dodajemy mleko -
podgrzewamy tak by było ciepłe, ale nie gorące.
Do kubeczka rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dolewamy ciepłego mleka -
tyle by zakryło drożdże.
Mieszamy i odstawiamy aż sobie zaczną żyć i rosnąć -
w ciągu kilku minut będziemy mieć pełen kubek drożdży 

Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Później dzielimy ciasto i formujemy bułeczki (dłonie posypcie mąką, będzie łatwiej :)).
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko oprószonym mąką.
Odstawiamy do napuszenia i nagrzewamy piekarnik do 190 – 200 stopni.
Bułeczki można przed pieczeniem z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem
lub roztopionym masełkiem.
Pieczemy bez termoobiegu ok 17-20 min. – aż będą rumiane.
Studzimy na kratce 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz