piątek, 21 listopada 2014

Chili con carne

Chili con carne :) 

 
Składniki :
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone)
  • 2-3 puszki pomidorów (bez skóry)
  • 2 szklanki rosołu (z kostki)
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 liście laurowe
  • bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn.
Przygotowanie :
Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie poddusić z chili, papryka, przecierem pomidorowym i cayenn. Zalać rosołem, dodać liście laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasole i kukurydze i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorować (najlepiej świeżą) bazylią.
Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz