Konfitura z wiśni
Konfiturę z wiśni robiłam pierwszy raz i wyszła pyszna! :)Więc mogę śmiało wam przedstawić mój przepis ;) Konfitura jest leciutko kwaskowa i bardzo smaczna. Lubię ten przepis, bo nie trzeba męczyć się z nim kilka dni - jest ekspresowy :)
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Świeże , dojrzałe wiśnie myjemy i drylujemy. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok. Owoce z cukrem smażymy w płytkim rondlu na małym ogniu, od czasu do czasu bardzo delikatnie mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia garnek zestawiamy z ognia, studzimy, zdejmujemy pianę i ponownie podgrzewamy. Całą procedurę powtarzamy 3-5 razy. Na koniec zbieramy pianę z konfitur i jeszcze gorące przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Aby mieć pewność, że słoiki dobrze się zamkną, możemy je ustawić do góry dnem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz