Rolada z kremem kakaowym :)
Pierwszy raz zrobiłam taką roladę
Może nie wygląda pięknie, ale wyszła pyszna
Ciasto wyrosło mi troszkę za wysokie i nie potrafiłam zawinąć go z kremem
Mam nadzieję, że następnym razem uda mi się lepsza
Polecam ten przepis!




Składniki :
KREM :
Przygotowanie :
- Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do miski, dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Żółtka z 2 łyżkami ciepłej wody ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wciąż ucierając
- Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą żółtkową, dodajemy wymieszane oba rodzaje mąki i delikatnie łączymy składniki.
- Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (powinno tworzyć warstwę grubości 1 centymetra)
- Pieczemy 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu przekładamy biszkopt na ściereczkę, smarujemy papier od spodu mokrym pędzelkiem i zdejmujemy go. Jeszcze ciepłe ciasto rolujemy , podnosząc ściereczkę. Zostawiamy, aż wystygnie.
- Przygotowujemy krem : Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody. Jogurt miksujemy z cukrem i przesianym kakao. Powoli dodajemy, mieszając, rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Śmietankę ubijamy, łączymy z zastygającą masą.
- Biszkopt rozwijamy, rozsmarowujemy na nim 2/3 kremu i ponownie zwijamy go w roladę. Wierzch smarujemy resztą kremu. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy nią roladę. Schładzamy w lodówce 1 godzinę. Podajemy pokrojoną w plastry
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz