poniedziałek, 24 listopada 2014

Rolada z kremem kakaowym

Rolada z kremem kakaowym :)

Pierwszy raz zrobiłam taką roladę ;) Może nie wygląda pięknie, ale wyszła pyszna :)Ciasto wyrosło mi troszkę za wysokie i nie potrafiłam zawinąć go z kremem :) Mam nadzieję, że następnym razem uda mi się lepsza :D Polecam ten przepis!




Składniki : 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej.
KREM : 
  • 2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie : 
  1. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do miski, dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Żółtka z 2 łyżkami ciepłej wody ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wciąż ucierając
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą żółtkową, dodajemy wymieszane oba rodzaje mąki i delikatnie łączymy składniki.
  3. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (powinno tworzyć warstwę  grubości 1 centymetra)
  4. Pieczemy 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu przekładamy biszkopt na ściereczkę, smarujemy papier od spodu mokrym pędzelkiem i zdejmujemy go. Jeszcze ciepłe ciasto rolujemy , podnosząc ściereczkę. Zostawiamy, aż wystygnie.
  5. Przygotowujemy krem : Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody. Jogurt miksujemy z cukrem i przesianym kakao. Powoli dodajemy, mieszając, rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Śmietankę ubijamy, łączymy z zastygającą masą.
  6. Biszkopt rozwijamy, rozsmarowujemy na nim 2/3 kremu i ponownie zwijamy go w roladę. Wierzch smarujemy resztą kremu. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy nią roladę. Schładzamy w lodówce 1 godzinę. Podajemy pokrojoną w plastry ;) Smacznego!! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz