poniedziałek, 24 listopada 2014

Naleśniki w syropie pomarańczowym

Naleśniki w syropie pomarańczowym

Pomarańcze są doskonałą przekąską samą w sobie. Idealnie nadają się też jako składnik dań słonych i deserów.Warto wypróbować je jako syrop do naleśników.




Składniki (2 porcje):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 4 pomarańcze
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie: 
  1. Zrób naleśniki- wymieszaj składniki ciasta (mąkę, mleko,jajko,sól,olej), smaż na rozgrzanej patelni cienkie placki, na jasnozłoto z obu stron.
  2. Na drugą patelnię wsyp cukier, dodaj sok z 1/2 pomarańczy i skórkę z niej otartą. Smaż kilka minut, aż płyn zbrązowieje. Dolej sok wyciśnięty z pozostałych pomarańczy, gotuj do zgęstnienia. Do sosu włóż naleśniki, wyłącz gaz, dodaj masło. Wymieszaj, podawaj na ciepło. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz