Naleśniki w syropie pomarańczowym
Pomarańcze są doskonałą przekąską samą w sobie. Idealnie nadają się też jako składnik dań słonych i deserów.Warto wypróbować je jako syrop do naleśników.
Składniki (2 porcje):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 4 pomarańcze
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Zrób naleśniki- wymieszaj składniki ciasta (mąkę, mleko,jajko,sól,olej), smaż na rozgrzanej patelni cienkie placki, na jasnozłoto z obu stron.
- Na drugą patelnię wsyp cukier, dodaj sok z 1/2 pomarańczy i skórkę z niej otartą. Smaż kilka minut, aż płyn zbrązowieje. Dolej sok wyciśnięty z pozostałych pomarańczy, gotuj do zgęstnienia. Do sosu włóż naleśniki, wyłącz gaz, dodaj masło. Wymieszaj, podawaj na ciepło. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz