sobota, 22 listopada 2014

Ryba po grecku

Ryba po grecku
Dziś na  obiad zrobiłam rybę po grecku :) Nie przepadam za rybami, ale od czasu do czasu należy zjeść ;) Jest to bardzo prosty przepis i naprawdę go polecam!!! :)

Składniki : 
  • 1 kg filetów z ryby (mintaj,dorsz,morszczuk)
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • sól,pieprz,przyprawy
  • mąka do obtoczenia ryby
  • olej
Przygotowanie : 
  1. Rybę rozmrażamy, porcjujemy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy i lekko solimy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki, następnie wyjmujemy, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rumiano.
  2. Po obsmażeniu rybę przekładamy do innego naczynia. Następnie na olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy aż uzyska złoty kolor, dodajemy starte na grubych oczkach warzywa oraz por, którego kroimy na cienkie pół-krążki.
  3. Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, gdy będą miękkie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilkę dusimy.
  4. Gotowe warzywka wkładamy na rybę. Podajemy z pieczywem. Smacznego!! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz