Pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
Z podanych proporcji otrzymamy 3 pizze o średnicy około 28 cm.
Składniki :
Ciasto :
Nadzienie :
Przygotowanie :
- Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłe mleko i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj i wyrabiaj przez 2-3 minuty – jeśli będzie trzeba dolej wody – ciasto powinno być miękkie. Po otrzymaniu jednolitej masy, dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ją z ciastem.
- Ciasto wyjmij z miski, miskę wysyp mąką, włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut – ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- Mozzarellę pokrój na plastry o grubości 1/2 cm. Pomidorki pokrój na połówki.
- Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj na je na cienkie placki, podsypując mąką. Zawiń brzegi placków. Ułóż na nich ser ,pomidorki i bazylie . Posyp pieprzem i solą.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką.
- Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią, a ser się rozpuści.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz