sobota, 22 listopada 2014

Pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi



Z podanych proporcji otrzymamy 3 pizze o średnicy około 28 cm.
Składniki : 
Ciasto :
  • 1/2 kg pszennej mąki
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)
  • opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki) lub 5 dag drożdży świeżych i 3 łyżki mleka
  • mąka do podsypywania
Nadzienie : 
  • 25 dag mozzarelli
  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • bazylia

Przygotowanie : 
  1. Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłe mleko i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj i wyrabiaj przez 2-3 minuty – jeśli będzie trzeba dolej wody – ciasto powinno być miękkie. Po otrzymaniu jednolitej masy, dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ją z ciastem.
  3. Ciasto wyjmij z miski, miskę wysyp mąką, włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut – ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  5. Mozzarellę pokrój na plastry o grubości 1/2 cm. Pomidorki pokrój na połówki.
  6. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj na je na cienkie placki, podsypując mąką. Zawiń brzegi placków. Ułóż na nich ser ,pomidorki i bazylie . Posyp pieprzem i solą.
  7. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką.
  8. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią, a ser się rozpuści.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz