sobota, 22 listopada 2014

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Składniki :
Ciasto : 
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 60g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Farsz: 
  • 500g kapusty kiszonej
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, papryka do smaku
Przygotowanie:
Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą, doprawić. Kapustę przepłukać zimną wodą, pokroić. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać i dobrze doprawić.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zawinąć jak roladę, kroić na 5cm kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 min. w temp. 180ºC. Podawać same lub z barszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz