piątek, 21 listopada 2014

Faszerowane piersi z kurczaka

  Faszerowane piersi z kurczaka ! :)


Przepis, który dziś Wam polecam ma co najmniej dwie duże zalety: robi się go bardzo szybko, a upieczone zgodnie ze wskazówkami mięso pozostaje niesamowicie delikatne i soczyste.

Składniki (dla 3 osób) :
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli (ok.80 g)
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
  • garść oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Przygotowanie :
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.
  2. Mięso umyj, podziel na dwie piersi i każdą natnij w poprzek, uważając, aby nie zrobić dziury na wylot.
  3. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, oliwki w plasterki, pomidory w paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj.
  4. Do mięsnej kieszonki włóż jak największą ilość farszu. Aby nie wypłynął, zepnij mięso wykałaczkami.
  5. Całość obsyp solą i pieprzem. Smaż na patelni z oliwą z oliwek przez 3-4 minuty z obu stron, aby mięso nabrało złotego koloru, następnie przełóż je do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15 minut.
  6. Podawaj bez wykałaczek, za to z ziemniakami i ulubioną surówką :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz