sobota, 22 listopada 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem


Składniki :
  • 250 g truskawek przekrojonych na pół
  • 5 gałęzi rabarbaru
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka w temp. pokojowej
Kruszonka:
*80 g mąki
*60 g cukru
*60 g rozpuszczonego masła
Wykonanie:
Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły. Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni.
W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić (można mikserem) na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia na około 1 godz.
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 175°C i zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać.
Po wyrośnięciu ciasto przykryć owocami i posypać kruszonką.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec 35-45 min. Jeśli zacznie się za szybko rumienić, wierzch przykryć arkuszem papieru do pieczenia.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz