sobota, 22 listopada 2014

Zupa krem z zielonego groszku

                Zupa krem z zielonego groszku! :)




Składniki :
  • zielony groszek mrożony lub konserwowy- 1 kilogram
  • bulionetka domowa warzywna knorr- 2 sztuki
  • por- 0,5 sztuki
  • cebula- 2 sztuki
  • ziemniaki-4 sztuki
  • świeża mięta- 0,5 pęczka
  • sok z jednej cytryny
  • groszek ptysiowy lub grzanki
  • cukier- 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej- 3 łyżki
Sposób przygotowania :
Cebulę pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i podkrój w paski. Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw aby samodzielnie się rozmroził. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebule oraz pora. Całość smaż aż zacznie nabierać rumianego koloru. Teraz wlej litr wody i dodaj ziemniaki. Dodaj Bulionetkę Knorr i całość gotuj aż ziemniaki zmiękną, ok. 15 minut. Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć lecz zachować zielony kolor. Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj listki świeżej mięty i całość dokładnie zmiksuj. Jeśli chcesz możesz zupę przetrzeć. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz