Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Składniki :
Przygotowanie :
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w dużej ilości osolonej wody, aż będą miękkie.
W tym czasie czosnek kroimy drobno i dodając olej, podsmażamy chwilę na patelni. Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smażymy, aż lekko zbrązowieje. Przekładamy do miski.
Na tę samą, rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i czekamy, aż lekko się wytopi. Wtedy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy do miękkości.
Sos serowy przygotowujemy wlewając na patelnie na której wcześniej smażyliśmy boczek, 300ml wody. Dodajemy śmietanę. Następnie podgrzewamy na małym ogniu i dorzucamy podzielony na małe kawałki serek topiony. Mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści. Przyprawiamy dwoma łyżeczkami przyprawy do ziemniaków i połową łyżeczki „warzywka”. (Gdyby sos był zbyt rzadki, zagęszczamy go dolewając mieszaninę mąki z zimną wodą)
Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, ser trzemy na tarce, a szczypiorek kroimy drobno.
Ustawiamy piekarnik na 180ºC.
Do wysmarowanej margaryną formy lub naczynia żaroodpornego, wkładamy warstwami składniki w następującej kolejności: ziemniaki, sos, mięso, boczek z cebulą, ser, ziemniaki, sos, mięso, ser, ziemniaki. Całość posypujemy przyprawą do dań z ziemniaków i wstawiamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika. Pod koniec pieczenia posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz