poniedziałek, 24 listopada 2014

Kotlety pieczarkowo-jaglane

Kotlety pieczarkowo-jaglane

Pyszne kotlety – z dużą ilością zielonej pietruszki, przyprawione czosnkiem. Podałam z ziemniakami i buraczkami :) 



Składniki (na 12-14 kotletów):
  • 500g pieczarek, obranych i startych na grubych oczkach
  • pęczek pietruszki, posiekanej
  • 1 szkl kaszy jaglanej, opłukanej i ugotowanej w 2.5 szkl osolonej wody
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki oliwy
  • olej rzepakowy do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie : 
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam do niej starte pieczarki, sól i pieprz – dusiłam na wolnym ogniu kilka minut, po czym wymieszałam z ugotowaną kaszą jaglaną i pietruszka. Odstawiłam do ostudzenia, a następnie formowałam kotleciki, obtaczając je w bułce tartej. Kotlety schłodziłam w lodówce (ok. 30-40 minut). Smażyłam na oleju na złoty kolor :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz