niedziela, 23 listopada 2014

Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym

Składniki : 
  • Świeże podgrzybki lub prawdziwki – 500 g
  • Makaron wstążki – 200 g
  • Bulion warzywny lub grzybowy – 100 ml
  • Masło – 30 g
  • 1 cebula
  • śmietanka słodka 30 % – 100 ml
  • posiekany szczypior – 2 łyżki
  • sól,pieprz
Przygotowanie : 
  1. Grzyby oczyść, opłucz i wysusz, pokrój na plastry kapelusze i nóżki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż razem ok. 10 min. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Odstaw patelnię z ognia i wlej śmietankę. Podgrzewaj, a gdy sos zgęstnieje, wlej bulion i chwilę gotuj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
  3. Makaron ugotuj al dente. Rozłóż na talerze, polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
  4. Smacznego!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz