sobota, 22 listopada 2014

Tarta serowo-borówkowa

Tarta serowo-borówkowa


Ciasto :
  • 150 g mąki
  • 100 g margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • szczypta soli
Wierzch :
  • 350 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 30 g ( 3 łyżki )
  • 2 łyżki skórki startej cytryny
  • 350 g borówek amerykańskich lub jagód

Przygotowanie :
  1. Mąkę posiekaj z dobrze schłodzonym masłem, dodaj żółtko, cukier puder, śmietanę i szczyptę soli, szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż 30 min. do lodówki.
  2. Formę do tarty wysmaruj 1 łyżką masła, spód i boki wylep cienką warstwą ciasta, ponakłuwaj je widelcem, piecz ok. 30 min. w temp. 200 C
  3. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem ( wsypuj go stopniowo ). Gdy śmietana będzie sztywna, wmieszaj serek mascarpone, ubijaj razem ( na średnich obrotach ), aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec wmieszaj drobno startą skórkę cytrynową.
  4. Kremem wypełnij ostudzoną tartę, na wierzchu ułóż umyte i osuszone owoce. Tartę wstaw do lodówki na godzinę. Możesz posypać cukrem pudrem albo podawać z dodatkiem bitej śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz