Tarta serowo-borówkowa
Ciasto :
Wierzch :
Przygotowanie :
- Mąkę posiekaj z dobrze schłodzonym masłem, dodaj żółtko, cukier puder, śmietanę i szczyptę soli, szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż 30 min. do lodówki.
- Formę do tarty wysmaruj 1 łyżką masła, spód i boki wylep cienką warstwą ciasta, ponakłuwaj je widelcem, piecz ok. 30 min. w temp. 200 C
- Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem ( wsypuj go stopniowo ). Gdy śmietana będzie sztywna, wmieszaj serek mascarpone, ubijaj razem ( na średnich obrotach ), aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec wmieszaj drobno startą skórkę cytrynową.
- Kremem wypełnij ostudzoną tartę, na wierzchu ułóż umyte i osuszone owoce. Tartę wstaw do lodówki na godzinę. Możesz posypać cukrem pudrem albo podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz