sobota, 22 listopada 2014

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Tarta z kurczakiem i pieczarkami


Składniki na farsz:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa, rozmaryn
  • oliwa
Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w kostkę. Nasmarować przyprawą do mięsa, pieprzem oraz rozmarynem. Odstawić na bok.
Pieczarki wymyć, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z 1 łyżką oliwy. Ostudzić.
Składniki przesypać do jednego naczynia i wymieszać. Doprawić przyprawami.
Składniki na śmietankę:
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 15 dag żółtego sera, starty
  • sól, pieprz
Składniki wymieszać w misce i przelać całość do miski z kurczakiem. Wymieszać.
Ciasto:
Składniki:
  • 250 g mąki (1,5 szklanki)
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 20 ml wody
  • szczypta soli
  • oliwa do nasmarowania naczynia
Mąkę wymieszać z pokrojonym na kawałki masłem. Dodać sól i zagnieść. Dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto (ja zagniatam w większej misce, ale jak najbardziej można na stolnicy). Schować na 1 h do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyłożyć na blachę. Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie wyjąć i wypełnić farszem z kurczakiem i śmietanką. Obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz