Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Składniki na farsz:
Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w kostkę. Nasmarować przyprawą do mięsa, pieprzem oraz rozmarynem. Odstawić na bok.
Pieczarki wymyć, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z 1 łyżką oliwy. Ostudzić.
Składniki przesypać do jednego naczynia i wymieszać. Doprawić przyprawami.
Pieczarki wymyć, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z 1 łyżką oliwy. Ostudzić.
Składniki przesypać do jednego naczynia i wymieszać. Doprawić przyprawami.
Składniki na śmietankę:
Składniki wymieszać w misce i przelać całość do miski z kurczakiem. Wymieszać.
Ciasto:
Składniki:
Mąkę wymieszać z pokrojonym na kawałki masłem. Dodać sól i zagnieść. Dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto (ja zagniatam w większej misce, ale jak najbardziej można na stolnicy). Schować na 1 h do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyłożyć na blachę. Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie wyjąć i wypełnić farszem z kurczakiem i śmietanką. Obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz