sobota, 22 listopada 2014

Łosoś gotowany na parze

Łosoś gotowany na parze 

SKŁADNIKI (na 1 porcję):
  • Filet z łososia-300 gr.
  • szpinak-1/2 opakowania
  • pomidorki koktajlowe-garść
  • koperek
  • sos rybny
  • sok i skórka z cytryny
  • czosnek-2 ząbki
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • śmietanka 30%
  • sól, pieprz
Przygotowanie : 

  1. Filet z łososia skrapiamy obficie sosem rybnym, i obkładamy startym czosnkiem i startą skórką z cytryny, posypujemy obficie pieprzem i delikatnie solą. Obkładamy jeszcze koperkiem i odstawiamy na 10 min.
  2. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, i smażymy na maśle.
  3. Po 10 min. wkładamy łososia do naczynia, do gotowania na parze. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy. Gotujemy 10 minut.
  4. Do smażących się pomidorków dodajemy szpinak i 2 ząbki czosnku- rozdrobnione. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy minutę. Dodajemy odrobinę śmietanki i po 30 sekundach wykładamy na talerz. 
  5. Łososia pozbawiamy skóry i układamy na szpinaku. Całość polewamy pozostałym sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz