Łosoś gotowany na parze
- Filet z łososia-300 gr.
- szpinak-1/2 opakowania
- pomidorki koktajlowe-garść
- koperek
- sos rybny
- sok i skórka z cytryny
- czosnek-2 ząbki
- masło
- oliwa z oliwek
- śmietanka 30%
- sól, pieprz
Przygotowanie :
- Filet z łososia skrapiamy obficie sosem rybnym, i obkładamy startym czosnkiem i startą skórką z cytryny, posypujemy obficie pieprzem i delikatnie solą. Obkładamy jeszcze koperkiem i odstawiamy na 10 min.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, i smażymy na maśle.
- Po 10 min. wkładamy łososia do naczynia, do gotowania na parze. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy. Gotujemy 10 minut.
- Do smażących się pomidorków dodajemy szpinak i 2 ząbki czosnku- rozdrobnione. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy minutę. Dodajemy odrobinę śmietanki i po 30 sekundach wykładamy na talerz.
- Łososia pozbawiamy skóry i układamy na szpinaku. Całość polewamy pozostałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz