sobota, 22 listopada 2014

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Danie dla 4 osób! 
Składniki :
  • 4 papryki
  • 150 g kaszy kuskus
  • 1 marchewka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 pęczek dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu
  • sól, pieprz, curry do smaku.
  • 4 listki bazylii
Przygotowanie :
Marchewkę, czosnek i dymkę, oczyść, drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj 1 szkl. wody, sól, curry i zagotuj. Zdejmij z ognia wsyp kaszkę kuskus i wymieszaj. Z papryki odkrój wierzch, wydrąż i wypełnij przygotowanym farszem. Faszerowane papryki wstaw do naczynia do zapiekania i podlej szklanką rosołu, zapiekaj ok. 15 min. w temp. 170 C.
SOS :
Masło rozgrzej, posyp mąką i zrób zasmażkę, wlej pozostałą część rosołu i gotuj przez chwilę. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw przyprawami. Upieczone papryki podawaj z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz