sobota, 22 listopada 2014

Piróg

                                                 Piróg! :)
Ciasto :
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 kostki drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Farsz :
  • 12 dużych pieczarek
  • 0,4 kg sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
Sos :
  • ½ słoika majonezu
  • ½ jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz kolorowy
Sałatka :
  • 4 liście sałaty włoskiej
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • kukurydza w puszce
  • szczypiorek
  • 5 średnich korniszonów
  • 10 rzodkiewek
Sposób przygotowania :
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem mąki i cukru. Gdy wyrosną, dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy w kostkę i lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w drobne plasterki. Gdy zmiękną, dodajemy starty ser, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy i kroimy na placki w wielkości dłoni. Na każdym placku kładziemy farsz i dokładnie zalepiamy brzegi. Następnie odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pierogi smażymy na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku lub serwetce. Na talerzu kładziemy liście rukoli lub innej sałaty, a na niej pieroga. Smarujemy go majonezem i posypujemy kolorową sałatką ze świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę.
Smacznego!! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz