Jabłecznik zwyczajny
Jesień coraz bardziej daje o sobie znać, a jak wiemy o tej porze roku na drzewach królują jabłka. Możemy zrobić z nich rozmaite dania, przetwory i słodkości. Tym razem postanowiłam poczęstować moją rodzinę tradycyjną szarlotką. 

Składniki :
Nadzienie :
RADA : SKÓRKĘ STARTĄ Z CYTRYNY W NADZIENIU MOŻESZ ZASTĄPIĆ 1 ŁYŻECZKĄ CYNAMONU 

Przygotowanie :
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło umieszczamy w rondelku, roztapiamy na minimalnym ogniu, aby się nie przypaliło. Studzimy.
- Do wystudzonego tłuszczu wsypujemy cukier, ucieramy, aż się całkiem rozpuści. Dodajemy kolejno jajka, wciąż ucierając. Masę łączymy z mąką z proszkiem do pieczenia. Do natłuszczonej formy przekładamy 1/2 ciasta.
- Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Masę owocową mieszamy z cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
- Na ciasto w formie wykładamy nadzienie, przykrywamy je pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Jabłecznik wyjmujemy i studzimy.
- Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz