sobota, 22 listopada 2014

Chleb na domowym zakwasie

                 Chleb na domowym zakwasie! :)
Składniki : 
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 100 ml zakwasu żurkowego – gotowy, gęsty żurek w słoiku lub w butelce ( Jeśli używamy gęstego żuru w słoiku, rozpuszczamy go najpierw w 100 ml wody, której mamy użyć do chleba, a zaczyn robimy z pozostałej ilości)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g drożdży świeżych lub 1 op. drożdży suszonych = 7 g
  • 1 jajko – do posmarowania
Przygotowanie : 
Drożdże zasypać cukrem, dodać 50ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę.
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).
Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.
Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.
Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz