Ciasto marchewkowe z białym kremem ;)
Nie byłam przekonana do marchewkowego ciasta… ale wyszło pyszne
Jedno z lepszych ciast jakie robiłam
Całej rodzinie smakowało. 



Składniki :
KREM :
Przygotowanie :
- Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Wsypujemy porcjami cukier, nie przerywając ubijania, aż masa będzie jasna i gęsta.
- Potem wlewamy cienkim strumieniem olej, wciąż ubijając. Wrzucamy marchewkę, drobno posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe, składniki delikatnie mieszamy.
- Na końcu dodajemy mąkę, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól, całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch.
- Następnie pieczemy ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni C. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
- Przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i z masłem na gładką masę, Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, ucieramy, aż składniki się połączą.
- Ciasto przekrajamy ostrym nożem na 2 krążki równej grubości. Przekładamy je kremem, wierzch i boki ciasta również smarujemy kremem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę, aby krem zastygł. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz