Składniki :
Na początku przygotuj budyń zgodnie z moim przepisem:
Składniki na budyń :
Przygotowanie budyniu:
Utrzyj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę. Wsyp cukier wanilinowy i jeszcze przez chwilę ucieraj. Dodaj 100 ml mleka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Zagotuj 400 ml mleka i połącz składniki. Pamiętaj, żeby gotować całość na małym ogniu, bez przerwy mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, przełóż ją do sporej salaterki i natychmiast połóż na niej folię aluminiową. Ten zabieg zapobiegnie powstaniu kożucha, który jest całkowicie zbędny. Po przestudzeniu odłóżcie budyń do lodówki i użyjcie go np. do drożdżówek.
Następnie należy rozpuścić masło(100 g)i odstawić do przestudzenia. W międzyczasie przygotować rozczyn. Wlać do garnuszka pół szklanki mleka (ok 75ml), wsypać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru oraz pokruszyć drożdże (25g). Mieszać do rozpuszczenia i zostawić do podrośnięcia
Do letniego mleka (250 ml) wlać rozpuszczone masło, roztrzepane jajko. Przesiać mąkę (500g), wsypać cukier (75g), pół łyżeczki soli i wlać zaczyn. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Po wyrobieniu uformować kulę, włożyć do wysypanej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki i odstawić do ponownego wyrośnięcia
W każdej bułeczce zrobić wgłębienie prawie do samej blaszki za pomocą np. szklanki.
Wypełnić dołki przygotowanym wcześniej budyniem. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
Gotowe polukrować i oprószyć np. wiórkami kokosowymi.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki i odstawić do ponownego wyrośnięcia
W każdej bułeczce zrobić wgłębienie prawie do samej blaszki za pomocą np. szklanki.
Wypełnić dołki przygotowanym wcześniej budyniem. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
Gotowe polukrować i oprószyć np. wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz