sobota, 22 listopada 2014

Zapiekanka z mięsem mielonym i świderkami

Zapiekanka z mięsem mielonym i świderkami










Składniki :
  • 1/2 opakowania makaronu świderki
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 2 papryki
  • 20 dag tartego żółtego sera
  • 2 szkl. bulionu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • natka pietruszki, rozmaryn
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, olej
Przygotowanie :
Makaron ugotuj, odcedź. Mięso przesmaż na oleju z posiekaną cebulą. Dodaj paski papryki i koncentrat. Dopraw rozmarynem, solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut, przestudź. Wymieszaj z makaronem i posiekaną natką. Masę rozłóż do naczynia żaroodpornego. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę. Rozprowadź bulionem, mlekiem i śmietaną, zagotuj, dodaj połowę sera, mieszaj aż się stopi. Sosem zalej zapiekankę, posyp resztą sera. Zapiekaj przez 20 minut w 200 C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz