poniedziałek, 24 listopada 2014

Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Aromatyczne ciasto pomarańczowe

Pyszne i aromatyczne ciasto ;) Idealne na niedzielę :)



Składniki : 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki skórki startej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
SYROP : 
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie : 
  1. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło umieszczamy w rondelku, roztapiamy na minimalnym ogniu, aby się nie przypaliło.
  2. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na białą masę. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz skórkę pomarańczową, wlewamy wystudzone masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę (aby łatwiej się ubiły, możemy dodać szczyptę soli). Delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem.
  4. Następnie pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.
  5. Przygotowujemy syrop. Sok pomarańczowy cedzimy przez sitko. Dodajemy cukier i sok z cytryny, podgrzewamy, aż cukier całkiem się rozpuści.
  6. Wystudzone ciasto równomiernie nasączamy syropem i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. ;)

Ciastka jogurtowe

Ciastka jogurtowe

Ciastka jogurtowe :) Udekorowałam je rodzynkami i słonecznikiem. Smakują również bez dodatków, jak i z dżemem truskawkowym lub wiśniowym. :) Zamiast cukru można dodać kilka przypraw i ok.45 g tartego żółtego sera. ;)


Składniki : 
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżeczek jogurtu naturalnego.
Przygotowanie : 
  1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać z masłem. Dodać cukier.
  2. Jajko roztrzepać z jogurtem i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać.
  3. Rozwałkować ciasto na 1,5 cm i wycinać z niego kółka (ok. 5 cm).
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez ok. 10 minut, aż zrobią się brązowozłote.


Kanapka z tuńczykiem

Kanapka z tuńczykiem

Idealna przystawka na urodziny, lub inne święta. Zrobiłam ją ostatnio dla moich przyjaciół i bardzo im smakowało! :)



Składniki : 
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 liści sałaty
  • pół cebuli (posiekana)
  • 2 jajka ugotowane na twardo ( starte na tarce )
  • majonez
  • masło do posmarowania kanapek.
Przygotowanie : 
Kanapki robimy warstwowo : chleb, masło, sałata, majonez, jajko, cebula, tuńczyk, majonez i chlebek :) Kanapeczki bardzo szybko się robi i są pyszne!! :)

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki 

Tort szwarcwaldzki to przebój, znany łasuchom na całym świecie. Ty też możesz go przyrządzić , bo to nietrudne :)



Składniki : 
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
  • masło 150 g
  • cukier 200 g
  • gorzka czekolada 150 g
  • jajka 6 szt.
  • mąka 140 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
PONCZ DO BISZKOPTU :
  • kompot wiśniowy 100 ml
  • wiśniówka lub likier wiśniowy 50 ml
  • sok z połowy cytryny
MASA WIŚNIOWA:
  • wiśnie mrożone 800 g
  • kompot z wiśni 150 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • kisiel wiśniowy lub truskawkowy- 1 opakowanie
  • wiśniówka lub likier wiśniowy 50 ml
DODATKOWO :
  • śmietana 30 % – 750 ml
  • cukier puder -4 łyżki
  • żelatyna 1 łyżka
DO DEKORACJI :
  • wiśnie kandyzowane lub mrożone
  • starta czekolada 50 g
Przygotowanie : 
  1. Czekoladę podziel no kostki i roztop w kąpieli wodnej (szklaną miskę postaw na garnku z lekko wrzącą wodą, roztapiaj powoli, bez mieszania). Masło roztop w osobnym garnku , tak by pozostały grudki.
  2. Oddziel żółtka od białek. Czekoladę zmiksuj z masłem i żółtkami. Powoli wsypuj cukier i mieszaj łopatką. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Umyj końcówkę miksera i ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Pianę połącz z masą czekoladową i całość delikatnie wymieszaj.
  3. Tortownicę o śr.21 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do formy masę wyrównaj szpatułką i wstaw na 40 minut do ciepłego piekarnika ustawionego na temperaturę 175 st. C
  4. W rondelku zagotuj kompot, cukier, kisiel i wiśniówkę. Dodaj wiśnie wraz z sokiem i odstaw do wystygnięcia. Wszystkie składniki  ponczu wymieszaj.
  5. Biszkopt ostudź na kratce, po czym zetnij górkę i przekrój na trzy równe krążki. Zimną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i żelatynę.
  6. Na paterze połóż 1 część ciasta i nasącz ją 1/3 ponczu. Na ciasto wyłóż połowę masy wiśniowej i porcję bitej śmietany (zostaw trochę do wykończenia tortu). Przykryj kolejnym nasączonym blatem, nałóż resztę masy wiśniowej i drugą część śmietany. Przykryj ostatnim blatem, lekko dociśnij i nasącz. Wierzch posyp wiórkami czekolady. Łyżeczką nałóż małe porcje bitej śmietany, na niej po wisience. Tort schładzaj kilka godzin w lodówce.

Gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną

Pierwszy raz w życiu robiłam gofry… ;) może dlatego, że nie miałam gofrownicy i niedawno ją dostałam na urodziny od moich przyjaciółek :) Gofry wyszły pyszne i puszyste :) Polecam ten przepis! :)


Składniki (na mniej więcej 12 sztuk):
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie : 
  1. Oddziel żółtko od białka.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, 0,5 łyżki cukru waniliowego i proszek do pieczenia. Dodaj olej, mleko i żółtko, wymieszaj mikserem na gładką masę.
  3. Osobno ubij białko i delikatnie połącz je z ciastem.
  4. Gofrownicę mocno rozgrzej, wlej do niej porcję ciasta i smaż ok. 4 minut.
  5. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru waniliowego.
  6. Chrupiące gofry podawaj ze śmietaną i owocami.

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami.

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami.


Zapiekanki rozgrzewają i sycą , są idealne na długie zimowe wieczory, ale też jako propozycja obiadowa, która może nas cieszyć przez kilka dni z rzędu . Odgrzewane smakują jeszcze lepiej… ;)


Składniki (dla 4 osób) :
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 200 g ryżu
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • sól,pieprz
Przygotowanie : 
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
  2. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki lub w kostkę, oprósz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
  4. Mięso usmaż na patelni ok. 5-7 minut.
  5. Brokuł podziel na małe różyczki i wrzuć do wrzątku, gotuj ok.3 minut.
  6. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokrój, przesmaż na odrobinie oliwy, po chwili dodaj marchewkę, wodę i łyżkę sosu sojowego. Duś ok. 10 minut.
  7. Gotową marchewkę wymieszaj z ryżem, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj brokuły i kurczaka, całość posyp startym serem.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 5 minut. Smacznego!! :)

Jabłecznik zwyczajny

Jabłecznik zwyczajny

Jesień coraz bardziej daje o sobie znać, a jak wiemy o tej porze roku na drzewach królują jabłka. Możemy zrobić z nich rozmaite dania, przetwory i słodkości. Tym razem postanowiłam poczęstować moją rodzinę tradycyjną szarlotką:)



Składniki : 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania ciasta
Nadzienie : 
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny.
RADA : SKÓRKĘ STARTĄ Z CYTRYNY W NADZIENIU MOŻESZ ZASTĄPIĆ 1 ŁYŻECZKĄ CYNAMONU :D
Przygotowanie : 
  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło umieszczamy w rondelku, roztapiamy na minimalnym ogniu, aby się nie przypaliło. Studzimy.
  2. Do wystudzonego tłuszczu wsypujemy cukier, ucieramy, aż się całkiem rozpuści. Dodajemy kolejno jajka, wciąż ucierając. Masę łączymy z mąką z proszkiem do pieczenia. Do natłuszczonej formy przekładamy 1/2 ciasta.
  3. Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Masę owocową mieszamy z cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
  4. Na ciasto w formie wykładamy nadzienie, przykrywamy je pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Jabłecznik wyjmujemy i studzimy.
  5. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe! :)