czwartek, 24 sierpnia 2017

Kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości 

Pieczony kurczak to wspaniały pomysł na niedzielny obiad, lub kolację :) Kurczak z tego przepisu wychodzi chrupiący i bardzo soczysty. To proste i łatwe danie, polecam :) 


Przed upieczeniem :)




Po upieczeniu ;) 





Składniki:
  • 1 cały kurczak (1,5-2 kg), umyty, wyczyszczony i osuszony.
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku i majeranku
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szklanka wody na dno naczynia
Przygotowanie:
  1. Kurczaka posmarować olejem lub oliwą. Natrzeć przyprawami, do środka włożyć 5 ząbków czosnku,
  2. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki (piersiami do góry) i wlać na dno około 1 szklankę wody.
  3. Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
  4. Formę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej przez godzinę.
  5. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez  30 minut (w temperaturze 180-190 stopni) , aby skórka zrobiła się chrupiąca.
  6. W trakcie pieczenia bez folii podlewamy kurczaka sokiem.
  7. Mięso można podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą. Smacznego ;)


2 komentarze:

  1. u mnie najczęściej pieczony na butelce, ale taki w całości jest o wiele smaczniejszy niż pieczony w kawałkach:)

    OdpowiedzUsuń