Drożdżowa babka wielkanocna
Moja pierwsza babka drożdżowa ;) Wyszła pyszna :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 2 dag świeżych drożdży
- 5 dag posiekanych migdałów
- 5 dag rodzynek
- 5 dag mieszanych kandyzowanych owoców
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 aromat waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta szafranu
- kandyzowane owoce do dekoracji
- tłuszcz do wysmarowania formy
LUKIER:
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Drożdże i szafran rozpuszczamy w letnim mleku. Rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki parzymy i osączamy.
- Do przesianej przez sito mąki wbijamy jajko, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy rozczyn oraz wystudzone roztopione masło, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Następnie migdały rumienimy na suchej patelni, mieszamy z kandyzowanymi owocami, skórką pomarańczową, rodzynkami i aromatem waniliowym. Mieszankę dodajemy do ciasta, zagniatamy je.
- Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby jeszcze trochę wyrosło.
- Po tym czasie babkę pieczemy ok.1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.
- Przyrządzamy lukier. Cukier puder z sokiem z cytryny ucieramy na gładko. Na koniec wystudzoną babkę smarujemy lukrem i dekorujemy kandyzowanymi owocami :) Smacznego!
Pierwsza i od razu tak udana, gratuluję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńCudna wyszła! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń