środa, 15 kwietnia 2015

Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

Moja pierwsza babka drożdżowa ;) Wyszła pyszna :)



Składniki: 
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag mieszanych kandyzowanych owoców
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 aromat waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta szafranu
  • kandyzowane owoce do dekoracji
  • tłuszcz do wysmarowania formy
LUKIER:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: 
  1. Drożdże i szafran rozpuszczamy w letnim mleku. Rozczyn przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki parzymy i osączamy.
  2. Do przesianej przez sito mąki wbijamy jajko, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy rozczyn oraz wystudzone roztopione masło, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Następnie migdały rumienimy na suchej patelni, mieszamy z kandyzowanymi owocami, skórką pomarańczową, rodzynkami i aromatem waniliowym. Mieszankę dodajemy do ciasta, zagniatamy je.
  4. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby jeszcze trochę wyrosło.
  5. Po tym czasie babkę pieczemy ok.1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.
  6. Przyrządzamy lukier. Cukier puder z sokiem z cytryny ucieramy na gładko. Na koniec wystudzoną babkę smarujemy lukrem i dekorujemy kandyzowanymi owocami :) Smacznego!




4 komentarze: