środa, 11 marca 2015

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka to najlepsze ciasto, które chyba każdy lubi :) Ciasto wyszło pyszne. Z przepisu od mojej mamy ;) 




Składniki:
  • 500 g mąki
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 1-2 jaja
  • 120 g śmietany
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1-2 kg jabłek
  • 100 g cukru do jabłek
  • cynamon
Przygotowanie: 
  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, rozgotować z odrobiną wody, dodać cynamon i cukier oraz wymieszać. 
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto półkruche. Włożyć ciasto do lodówki na 30 min. Oziębione ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć ciastem dno blachy, podpiec, a następnie ułożyć przygotowane jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Ciasto nakłuć widelcem.
  3.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w 180 stopni C.



16 komentarzy:

  1. pięknie pyszna
    a najlepszą i tak zawsze robi babcia :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! już dawno szarlotki u mnie nie było,aby smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jejku...ale bym zjadła...Pysznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniki i szarlotki nigdy mi się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie szarlotki i serniki - na takie wypieki zawsze mam ochotę :)
    Do tego jeszcze gałka lodów i jestem w niebie ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie lubię z dużą ilością jabłek. Rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna szarlotka :) Podobną robi moja teściowa, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń