Tort Czarny Las
Pyszny słodko- kwaśny tort. Na urodziny dla mojej mamy ;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki likieru wiśniowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kandyzowane wiśnie do dekoracji.
MASA:
- 40 dag wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu lub syropu)
- 1 l schłodzonej śmietanki 30-36%
- 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
- Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Masło z letnią czekoladą ucieramy mikserem na gładką masę. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier, cały czas ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki łączymy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy ją z masą czekoladową.
- Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy, przekrajamy na 3 krążki takiej samej grubości.
- Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, wsypujemy cukier puder, ubijamy jeszcze chwilę, Spód nasączamy 1/3 alkoholu, kładziemy 5 łyżek bitej śmietany i 1/2 wiśni, wyrównujemy wierzch i przykrywamy drugim krążkiem. Nasączamy go kolejną porcją alkoholu, przekładamy 5 łyżkami bitej śmietany i resztą wiśni. Przykrywamy ostatnim krążkiem, nasączamy go, smarujemy wierzch i boki tortu pozostałą śmietaną.
- Resztę czekolady ścieramy na tarce z dużymi oczkami (ja niestety tego nie zrobiłam). Tort dekorujemy czekoladowymi wiórkami i kandyzowanymi wiśniami. Schładzamy 1-2 godziny w lodówce. :)
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMam chrapkę na taki tort już jakiego czasu :) Bardzo apetyczny :) Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo ;) również pozdrawiam.
Usuń