wtorek, 17 lutego 2015

Tort Czarny Las

Tort Czarny Las

Pyszny słodko- kwaśny tort. Na urodziny dla mojej mamy ;) 





Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki likieru wiśniowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji.

MASA:
  • 40 dag wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu lub syropu)
  • 1 l schłodzonej śmietanki 30-36%
  • 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:

  1. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło z letnią czekoladą ucieramy mikserem na gładką masę. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier, cały czas ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki łączymy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy ją z masą czekoladową.
  3. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy, przekrajamy na 3 krążki takiej samej grubości.
  4. Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, wsypujemy cukier puder, ubijamy jeszcze chwilę, Spód nasączamy 1/3 alkoholu, kładziemy 5 łyżek bitej śmietany i 1/2 wiśni, wyrównujemy wierzch i przykrywamy drugim krążkiem. Nasączamy go kolejną porcją alkoholu, przekładamy 5 łyżkami bitej śmietany i resztą wiśni. Przykrywamy ostatnim krążkiem, nasączamy go, smarujemy wierzch i boki tortu pozostałą śmietaną.
  5. Resztę czekolady ścieramy na tarce z dużymi oczkami (ja niestety tego nie zrobiłam). Tort dekorujemy czekoladowymi wiórkami i kandyzowanymi wiśniami. Schładzamy 1-2 godziny w lodówce. :)


4 komentarze: