czwartek, 12 lutego 2015

Makaron z pieczarkami i kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym.

Makaron z pieczarkami i kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym.


Dziś wszyscy pieką pączki, a ja nie! :) Może dlatego, że pora zacząć się odchudzać :( Dlatego dodam przepis na pyszny makaron.. Danie szybkie do zrobienia :) Naprawdę polecam!




Składniki : 

  • 1 opakowanie grubego makaronu (penne, świderki, tagliatelle itd.)
  • 3 filety z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • duża śmietana 18%
  • 20 dag startego żółtego sera
  • przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka
  • olej, oliwa z oliwek i łyżka masła do smażenia.

Przygotowanie : 

  1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, a kurczaka w kostkę. Mięso, przyprawiamy papryką, czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Na jednej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej mięso, na drugiej oliwę z masłem i smażymy cebulę. 
  2. Gdy cebula zmięknie dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Kiedy cebula i pieczarki są już miękkie, dodajemy podsmażonego kurczaka. Sos przygotowany ze śmietany, startego sera, pieprzu i czosnku granulowanego dodajemy na patelnię, dokładnie mieszamy i zostawiamy na ogniu przez ok. 7 minut.
  4. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.



2 komentarze: