poniedziałek, 2 lutego 2015

Kaszotto z groszkiem

Kaszotto z groszkiem

Szybkie i lekkie danie bezmięsne :) W sam raz dla zabieganych. 

Kasza jęczmienna – chyba najbardziej popularna ze wszystkich kasz w polskiej kuchni, cenimy ją za delikatny smak. Jak sama nazwa wskazuje pozyskuje się ją z jęczmienia. Jej właściwości prozdrowotne są związane z zawartością witaminy PP czyli niacyny, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie oraz chroni przed anemią. Jak wszystkie kasze, jęczmienna dostarcza dużej ilości błonnika, pomagającego usprawnić przemianę materii.




Składniki: 
  • 300 g kaszy jęczmiennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g pieczarek
  • 500 g marchewki z groszkiem (ja użyłam mrożonej),
  • 2 średnie cebule,
  • 1 szklanka bulionu,
  • serek twarogowy ziołowy,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub kolendra.
Przygotowanie: 
  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W garnuszku rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć zamrożoną marchewkę z groszkiem i pokrojone w kostkę pieczarki, podsmaż. Następnie wlej bulion, przykryj i duś warzywa do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  2. Cebulę odbierz, pokrój drobniutko i wrzuć na patelnię na łyżkę rozgrzanego masła. Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej ugotowaną kaszę i wymieszaj. Połącz warzywa z kaszą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerze, na każdej porcji połóż łyżkę sera ziołowego (gotowego albo zrobionego z twarogu i ulubionych ziół), udekoruj gałązkami świeżej natki pietruszki lub kolendry.



6 komentarzy: