poniedziałek, 29 grudnia 2014

Kurczak z farszem z kaszy :)

Kurczak z farszem z kaszy

Pyszny i soczysty kurczak. Cała rodzinka zadowolona ;)






Składniki : 
  • kurczak- 1,7 kg
  • kasza gryczana- 1 szklanka
  • bulion drobiowy- 2 szklanki
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • cząber- 3 łyżki
  • majeranek, słodka papryka- po 1 łyżeczce
  • rozmaryn, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy- 6 łyżek
Przygotowanie : 
  1. Kaszę na farsz ugotuj w bulionie. Cebulę posiekaj, przesmaż na 2 łyżkach oleju z posiekaną natką, jajkami, rozmarynem, łyżką cząbru i pieprzem. Połącz z kaszą.
  2. Resztę oleju wymieszaj z pozostałym cząbrem, majerankiem, pieprzem, słodką papryką i posiekanym czosnkiem. Natrzyj kurczaka, nadziej farszem. Zepnij otwór, ułóż kurczaka na blasze. Wstaw do piekarnika, piecz 20 min w temp. 200 stopni C, przykryj folią aluminiową i piecz 2 godz. w temp 170 stopni C, polewając co jakiś czas wodą. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz