sobota, 4 czerwca 2016

Udka w chrupiącej panierce

Udka w chrupiącej panierce

Propozycja na pyszny obiad lub przystawkę ;) Udka są chrupiące i przepyszne. Do płatków kukurydzianych i bułki tartej można dodać 100 
g orzeszków ziemnych :) Polecam! 


Składniki: 
  • 8 udek z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • olej do głębokiego smażenia
Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szklanka mleka
  • sól
Przygotowanie:
  1. Ciasto: mąkę wymieszaj z przyprawami, mlekiem i jajkiem. Ciasto powinno być dość gęste.
  2. Udka umyj i podziel na połówki. Gotuj 10 minut w wodzie z przyprawą. Bułkę tartą wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Mięso zanurz na 10 minut w cieście naleśnikowym. Wyjmij i starannie obtocz w płatkach kukurydzianych z bułką tartą. Smaż w głębokim oleju, aż płatki lekko zbrązowieją. Podawaj z frytkami.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takiego chrupiącego kurczaka :) a do niego oboawiązkowo keczup lub sos czosnkowy, mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie domowe wersje fast foodów :)

    OdpowiedzUsuń