piątek, 2 stycznia 2015

Zupa krem z porów

Zupa krem z porów

Smaczny i lekki krem ;) Smak zupy podkreśli serek topiony dodany w trakcie gotowania. 




Składniki : 
  • por 3 szt. małe, tylko białe części
  • ziemniaki- 250 g
  • mleko 3,2% - 150 ml
  • śmietana 12%- 70 g
  • cebula- 1 szt.
  • szynka- 70 g
  • olej rzepakowy- 4 łyżki
  • sól, pieprz.
Przygotowanie : 
  1. Pory oczyść, pokrój na kawałki (zostaw kilka cienkich zielonych plasterków do dekoracji). Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij cebulę, wrzuć ziemniaki i pory, smaż razem 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej 4 szklanki wody i mleko, dodaj sól i pieprz, gotuj na wolnym ogniu 35-40 min.
  2. Plastry szynki pokrój na paseczki, przesmaż razem z plasterkami pora na pozostałym oleju.
  3. Zupę zmiksuj w blenderze ze śmietaną, przypraw do smaku, jeśli to konieczne. Przed podaniem udekoruj podsmażoną szynką i plasterkami pora. 
  4. Zupę podawaj z grzankami lub tostami z serem ;) SMACZNEGO! :)


8 komentarzy:

  1. Zupa wygląda smacznie. Z chęcią bym teraz zjadła miseczkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tego typu zupki, Twoja prezentuje się świetnie, ja czasami robię troszkę podobną zupę krem z pora lecz ja dodaję serki topione, czosnek i mięso mielone, bez ziemniaków i mleka.
    Twój przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :) Kremy z pora bardzo lubię, zrezygnowałabym tylko z dodatku szynki :P I podoba mi się ten przypieczony chlebek :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! ;) zupę można podawać bez dodatku szynki. Zależy kto co lubi ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Zjadłabym taki krem! Wygląda świetnie! Pozdrawiam :) BlondynkaGotuje ;)

    OdpowiedzUsuń