środa, 26 kwietnia 2017

Ciasto Cappuccino

Cappuccino

Pyszne kremowe ciasto, o smaku kawy. Delikatny krem wykonany z serkiem mascarpone i bitą śmietaną :) Wszyscy goście będą zachwyceni. Polecam :)






Składniki na ciasto:
  1. 5 dużych jajek, (białka i żółtka oddzielnie)
  2. 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej i delikatnie przestudzonej
  3. 125 g masła
  4. 1,5 łyżki kawy w proszku
  5. 150 g cukru
  6. 125 g mąki pszennej
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera umieścić masło i cukier. Zmiksować do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, następnie wmiksować do masy. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać tylko do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
  • Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, następnie przekroić na dwa blaty.


Blaty ciasta naponczowałąm likierem amaretto. Można również użyć do tego kawy wymieszanej z woda :).

Krem cappucino:
  1. 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  2. 250 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  3. 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub fixy śmietanowe
  4. 60 g kawy cappuccino (proszku z opakowania)
  5. 3 łyżki cukru pudru
  • Serek mascarpone zmiksować dokładnie z cappucino.
  • Żelatynę w proszku zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko przestudzić (nie może być gorąca i powinna być nadal płynna).
  • Kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i wymieszać.
Wierzch:
  1. 250 ml śmietany kremówki 36% lub 30%, schłodzonej
  2. 1 łyżka cukru pudru
  3. 20 g kawy cappucino (proszku z opakowania)
Kremówkę i cukier ubić na sztywno w misie miksera.
Wykonanie ciasta: 
Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)


2 komentarze: