czwartek, 10 września 2015

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Jest to jedno z moich ulubionych dań. Warto przekonać się do szpinaku, ponieważ ma właściwości zdrowotne – m.in. wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób, przede wszystkim nowotworowych






Składniki: 

  • ciasto francuskie,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka masła,
  • sól, pieprz,
  • papryka ostra,słodka w proszku,
  • 4 łyżki oleju,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 gałka sera mozzarella,
  • 1 jajko rozmącone (do posmarowania ciasta).

Przygotowanie:
  1. Piersi z kurczaka oczyścić, jeśli są bardzo grube, lekko rozbić tłuczkiem. Do miski wlać olej posolić, popieprzyć, dodać papryki w proszku. 
  2. Przygotować szpinak. Zamrożony wrzucić do garnuszka i podgrzewać, do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, wcisnąć dwa ząbki czosnku, posolić, dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Wystudzić.
  3. Mięso ułożyć na środku ciasta. Na jednym płacie powinny zmieścić się dwa kawałki mięsa. Ciasto, które pozostało po bokach, ponacinać w paseczki.
  4. Na pierś wyłożyć szpinak, na niego położyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Teraz na przemian przekładać paski ciasta. Całość powinna przypominać chałkę.
  5. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
  6. Piec w temp. 180 st. ok 40 minut.


6 komentarzy: