sobota, 6 czerwca 2015

Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Jeżeli nie wiecie co przygotować na obiad, zróbcie zapiekankę :) Pyszna i sycąca z dodatkiem warzyw. Mojemu mężczyźnie bardzo smakowała ;) Polecam :)




Składniki:
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 1 opakowanie spaghetti bolognese w proszku
  • 300 g makaronu rurki
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1,5 szklanki wody 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
+ dorzuciłam od siebie pół pęczka szczypiorku, koperku i pietruszki z własnego ogródka. I kilka plasterków wędzonego boczku pokrojonego w kostkę. Jeżeli ktoś nie ma, nie musi dodawać :) 

Przygotowanie:

  1. Opakowanie spaghetti bolognese wymieszaj ze śmietaną, dodaj też 1,5 szklanki wody. (Ja dodałam tutaj jeszcze szczypiorek, koperek i pietruszkę)
  2. Marchewkę i paprykę pokrój w drobną kostkę, smaż na oleju 3 minuty. Cebulę i kiełbasę pokrój w pół plastry, podsmaż. Dodaj surowy makaron. Wlej przygotowany sos ze śmietany i 2 łyżeczki koncentratu, gotuj 6 minut. 
  3. Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp wierzch zapiekanki startym serem i przykryj dokładnie całość folią aluminiową. Piecz w temperaturze 250 stopni przez 45 minut. Potem zdejmij folię i piecz dodatkowe 10 minut, aż ser delikatnie się zrumieni. :)
Smacznego!! :-)



7 komentarzy:

  1. To prawda, zapiekanka jest idealna na obiad, u nas pojawia się dość często :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiad! To co u mnie zawsze i niezawodnie znika w mig:) Twoje przepisy bardzo mi sie podobaja :) Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym oj zjadła, głodna się zrobiłam a po obiedzie jestem. Jakie to dobre

    OdpowiedzUsuń