sobota, 9 maja 2015

Makaron ze szpinakiem i kukurydzą

Makaron ze szpinakiem i kukurydzą.

Prosty i szybki przepis na smaczny obiad ;) 



Składniki:
  • 300 g makaronu razowego (świderki lub innego),
  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • 1 paczka świeżego lub 1/2 mrożonego szpinaku,
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 150 g żółtego sera,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor pokrojonego w kostkę i oprószonego solą i pieprzem kurczaka. Do kurczaka dodajemy umyte liście świeżego szpinaku lub gotowy rozmrożony szpinak.
  3.  Doprawimy go cukrem, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę, wlewamy śmietanę, ścieramy ¾ sera (pozostała część zetrzemy na gotowe danie) i wyciskamy przez praskę czosnek. Całość trzymamy na ogniu do czasu, aż danie lekko się zagotuje. Gotowy sos przelewamy na makaron, posypujemy serem.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Pyszny obiad, uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze świeżym szpinakiem piszę się na porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja wpadam na twój makaron, szpinak uwielbiam, fajne lekkie połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne,proste danie :) u mnie w domu na pewno by się przyjęło

    OdpowiedzUsuń
  5. Super połączenie szpinaku i kukurydzy :) oba skladniki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, koniecznie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń