poniedziałek, 19 stycznia 2015

Tiramisu

Tiramisu

 Deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone,, a całość posypuje się kakao.





Składniki: 
  • 50 dag serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag śmietany kremówki 36%
  • 1 duża filiżanka kawy espresso (z 4 łyżeczek)
  • 50 ml likieru amaretto (lub 4 łyżki dowolnego alkoholu)
  • 28 podłużnych biszkoptów
  • kakao do dekoracji
  • bita śmietana
Przygotowanie:
  1. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem i dodajemy do serka. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Kwadratową (lub prostokątną) foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty nasączamy kawą z dodatkiem likieru amaretto i układamy na spodzie foremki (14 biszkoptów)
  3. Na biszkopty wykładamy połowę kremu mascarpone. Następnie drugą warstwę nasączonych kawą i likierem biszkoptów oraz ponownie krem.
  4. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kakao (przez siteczko).
  5. Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



4 komentarze: