wtorek, 6 stycznia 2015

Makaron alla amatriciana

Makaron alla amatriciana

Amatriciana – włoski sos do makaronu na bazie podsmażonego, drobno pokrojonego boczku, pomidorów. W Rzymie sos ten nazywany jest matriciana.



Składniki : 
  • makaron spaghetti- 400 g
  • boczek wędzony- 280 g
  • puszka pomidorów w zalewie
  • czosnek- 2 ząbki
  • cebula- 1 szt.
  • olej rzepakowy- 1 łyżka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie cukier do smaku :)
Przygotowanie : 
  1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek na plasterki. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć boczek, czosnek i cebulę. Usmaż na rumiano.
  2. Dodaj rozdrobnione pomidory razem z zalewą i kilka łyżek wody, przypraw solą i pieprzem (możesz dodać też szczyptę cukru), duś przez 10-15 minut.
  3. W tym czasie ugotuj makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu), odcedzony przełóż na patelnię, dodaj posiekaną natkę, wymieszaj, przełóż na talerze.
Jeśli wybierzesz tłusty boczek, zrezygnuj z oleju.


6 komentarzy:

  1. uwielbiam makarony, Twoje włoskie danie wygląda pysznie. Zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie! ;) Polecam jak najbardziej ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Chyba nie muszę pisać, ze wygląda obłędnie? ;) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo takiego makaronu jeszcze nie próbowałam, wypróbuje niedługo :)

    OdpowiedzUsuń