Zapiekanka pod ziemniaczanym puree.
Dawno nic nie dodawałam, więc dodaje przepis na zapiekankę. Jest pyszna.. Całej rodzince smakowało ;)
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół puszki groszku konserwowego
- pomidory z puszki- 400 g
- 2 łyżki oleju
- 700 g ziemniaków
- śmietana 18%- 1 łyżka
- sól, pieprz, przyprawy
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Gorące odcedź, odparuj, dodaj łyżkę śmietany i zgnieć tłuczkiem.
- Marchewkę i cebulę, obierz, pokrój, posiekaj czosnek, wrzuć na rozgrzany olej (1 łyżka), dodaj mięso, smaż razem przez 6-7 minut, wlej pomidory razem z zalewą, rozdrobnij je, przypraw do smaku, duś 15 minut. Pod koniec dodaj osączony groszek i posiekaną natkę pietruszki.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż ziemniaczane puree, zapiekaj przez 20 minut w temp. 180 stopni C. Podawaj z surówką.
Z puree jeszcze nie robiłam świetny pomysł na zapiekankę
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ;)
Usuń