poniedziałek, 5 stycznia 2015

Burgery jak z Jamajki:)

Burgery jak z Jamajki:)

Do mięsnych,egzotycznych burgerów doskonale pasują takie przyprawy, jak curry, ale też mielona gałka muszkatołowa czy ziele angielskie.  Przepis pochodzi z książki Domowe smaki- Rodzinna książka kucharska Kuroniów ;)




Składniki : 
  • Filet z piersi kurczaka- 360 g
  • Bułki do hamburgerów- 4 szt.
  • Ananas- 4 plasterki (ok. 100 g)
  • Miks sałat z rukolą- 80 g
  • Jogurt typu greckiego 6 łyżek (100 g) 
  • Papryka ostra- 1/2 łyżeczki
  • Przyprawa curry- 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy- 1 łyżka
  • Czerwona cebula- 1/2 szt. (50 g)
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie : 
  1. Filety umyj i przetnij na pół, żeby uzyskać cztery cieńsze kotlety, możesz je lekko rozbić tłuczkiem. Olej wymieszaj z przyprawą do kurczaka, odrobiną soli i pieprzu, natrzyj mięso, odstaw.
  2. Jogurt wymieszaj z ostra papryką, cebulę potnij w piórka. Bułki przekrój.
  3. Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą), połóż plasterki ananasa i smaż je przez minutę z każdej strony, zdejmij, usmaż filety. Bułki podgrzej w piekarniku albo na suchej patelni, posmaruj jogurtem, ułóż porcję sałaty, potem grillowany filet z kurczaka, na nim plaster ananasa i kilka piórek cebuli. 
  4. Smacznego! :)
Smak burgera możesz urozmaicić, dodając plaster żółtego sera.



4 komentarze:

  1. Ananas i mięcho zawsze się dobrze komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojacie, wersja z kurczakiem mówisz? No to trzeba spróbować, bo brzmi smakowicie i raczej prosto, przynajmniej w porównaniu z tradycyjną wołowiną!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń