Udka w chrupiącej panierce
Propozycja na pyszny obiad lub przystawkę ;) Udka są chrupiące i przepyszne. Do płatków kukurydzianych i bułki tartej można dodać 100
g orzeszków ziemnych :) Polecam!
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- olej do głębokiego smażenia
Ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szklanka mleka
- sól
Przygotowanie:
- Ciasto: mąkę wymieszaj z przyprawami, mlekiem i jajkiem. Ciasto powinno być dość gęste.
- Udka umyj i podziel na połówki. Gotuj 10 minut w wodzie z przyprawą. Bułkę tartą wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Mięso zanurz na 10 minut w cieście naleśnikowym. Wyjmij i starannie obtocz w płatkach kukurydzianych z bułką tartą. Smaż w głębokim oleju, aż płatki lekko zbrązowieją. Podawaj z frytkami.
Uwielbiam takiego chrupiącego kurczaka :) a do niego oboawiązkowo keczup lub sos czosnkowy, mmmm :)
OdpowiedzUsuńoo tak, ja również ;)
UsuńLubię takie domowe wersje fast foodów :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńŚwietne jedzonko, samo zdrowie
OdpowiedzUsuń